На денешно време пазарите и маркетите изобилуваат со разни производи, но често пати, домашното и со мерак направено ни личи подобро. Пробајте го, нема да се каете. Од предложените состојки ќе добиете мармалад со освежителен и ароматичен вкус кој има умерена блажина.
Состојки:
- 2 кг зрели праски
- 2 кг јаболка
- 2 кг црни сливи
- 800 г кафеав шеќер
- свежо цеден сок од половина лимон по желба.
Подготовка:
- Најпрво измијте го овошјето.
- Праските, кои пожелно е да се позрели за полесно да се лупат, излупете ги и отстранете им ги семките. Потоа, пресечете ги на парчиња.
- Јаболката исто така излупете ги и исечете ги на парчиња. По желба или ако се многу тврди, припремените парчиња ставете ги во вода која врие околу 5 минути, а потоа процедете ги.
- Сливите пресечете ги на половина, отстранете им ги семките, а потоа и нив исечете ги на парчиња.
- Претходно припремените овошја, ставете ги во блендер и блендирајте во неколку наврати зависно од големината на чашата на блендерот. Треба да добиете густа кашеста смеса.
- Во поголемо тенџере на оган, ставете ја блендираната смеса да се вари.
- Додајте го кафеавиот шеќер и измешајте.
- Додека се вари мармаладот, на почетокот може да мешате повремено, а откако ќе се намали количината во тенџерето и мармаладот стане густ, мешајте постојано.
- 30-тина минути пред крајот, кога ќе забележите дека мармаладот е скоро готов, исцедете го лимонот и додајте го во тенџерето со мармалад.
- Мешаниот мармалад ќе препознаете дека е готов, кога ќе биде и густ и ќе има сјајна површина. Уживајте во фантастичниот вкус и на здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Рецепт за најсовршениот пинџур што лесно може да го направите сами дома на шпоретот